Drumul ciobului de sticla


Un drum cunoscut, plin de istorie, comercial si consemnat inca din sec. al II-lea i.Hr. este ” Drumul Matasii ”. Cele mai interesante cronici despre acest traseu comercial au fost ale lui Marco Polo. Un tanar aventurier venetian, ajuns in China devine rapid acceptat de Hanul Kubilai, conducatorul mongol si cuceritorul Chinei secolului al XII-lea. Dintr-un aventurier, acesta devine un comerciant renumit al Drumului Matasii, desi sfarseste in temnita..:) – cata ironie….

Ce legatura are asta cu Drumul ciobului de sticla? In aparenta niciuna, desi in Drumul Matasii au fost si produse din sticla. Pai da, ptr ca sticla a fost descoperita acum cca. 5000 de ani, din greseala. Legenda vorbeste despre Fenicieni. Fenicienii au fost un popor situat pe locurile actuale ale Siriei si Libanului de astazi. Erau cei mai mari comercianti navali ai vremurilor lor. Legenda spune ca acestia aveau de transportat o incarcatura de salpetru ( azotat de potasiu ). Au acostat pe malul Mediteranei pentru a face o pauza de calatorie. Acolo au pregatit focul si au folosit un bloc de salpetru pentru vasele de gatit. A doua zi dimineata au avut o surpriza: au gasit in locul blocului de salpetru, o bucata mare de sticla. Astazi stim de ce: salpetru, nisipul si prezenta caldurii sunt ingredientele formarii sticlei.

Nu stiu daca este adevarata legenda, dar stiu ca suna foarte frumos. Se pare ca din acel moment, ciobul de sticla a umblat pretutindeni pe glob. Arheologia ne ajuta cu descoperirile sale si ne prezinta cioburi de sticla gasite in mormintele faraonilor egipteni. Siria antica prelucra sticla. In 1200 i.Hr., egiptenii aveau matrite de turnare sticla….si uite asa, sticla prinde forma.

Insa cea mai veche sticla este sticla vulcanica, rezultata prin racirea rapida a lavei. Ea a fost sursa unor obiecte din Paleolitic: varfuri de sulite, topoare sau oglinzi.

Cu timpul au aparut multe ateliere de sticlarie, dar cele mai renumite au fost cele din insulita Murano. Acolo in sec. al XIII-lea, sticla capata culoare si stralucire. Marea Britanie a contribuit si ea, dezvoltand procedeul de laminare a sticlei. Secolul al XX-lea ne aduce sticla securizata.

Dar arta folosirii sticlei colorate porneste de la francezi, care aduna la un loc cioburi colorate intre linii de plumb ( desi la inceputuri au fost cu profile din aur ) si creeaza Vitraliul.

In secolul al XV-lea, conchistadorul Cristofor Columb, descopera America si face schimburi comerciale cu bastinasii, folosindu-se de margele de sticla in schimbul obiectelor din aur. Ciobul nostru ajunge si-n America.

La noi in tara sticla ajunge prin secolul al XVIII-lea. Era atat de scumpa incat impozitele caselor se stabileau in functie de marimea geamurilor caselor.

Evident ca se poate povesti f mult despre sticla, dar pentru astazi este de-ajuns.

In urmatorul articol, voi scrie despre vitralii…..sau poate despre lampile Tiffany ? 🙂

Dan Bârsan

Facebook: @DanArtvitralii.


Like it? Share with your friends!

1
1 point

Care este reactia ta?

Confuz Confuz
0
Confuz
nasol nasol
0
nasol
dragut dragut
0
dragut
lol lol
0
lol
wow wow
1
wow
love love
1
love
Dan Bârsan

Membru nou

9 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 1. Ne-ai vorbit frumos despre „ciobul de sticlă”, dar eu vreau să reamintesc despre „pasta de sticlă” și despre tehnica cloisonné, tehnica de ornare a bijiteriilor, a vaselor decorative, a anumitor părţi ale armelor. Cele mai vechi obiecte datează de pe vremea faraonilor egipteni, deși denumirea este dată de francezi. Pe suprafețe metalice prin topire sau alipire de fire de aur sau argint, ce rămân vizibile la final, se creează spaţii (asemeni vitraliilor) care vor și umplute cu pastă de sticlă, pietre prețioase sau semiprețioase ori, mai nou, email.

  1. Constanța, știi cum cad ochii unde vor ei pe un text la prima vedere, mie mi-au căzut pe „email”… Am citit de trei ori răspunsul tău și nu-mi ieșea nimic, pînă mi-a picat fisa să schimb intonația… :)))))

   … Și nu pot să nu admir cîte știți, eu nu știam nimic din ce-i aici, iar de „pastă de sticlă” e chiar prima oară cînd aud 🙂 <3

   1. 😂😂 Un altfel de email decât cel folosit în spațiul virtual.
    În timp ce citeam despre vitralii, eu însămi mare admiratoare a lor, mi-am amintit de cloisonné și de folosirea pastei de sticlă în prima fază. Mi-am zis că lângă „ciobul de sticlă” poate sta „pasta de sticlă”.🙂

Choose A Format
Sondaj
Adauga un sondaj si vezi ce parere au si ceilalti
Poveste
Adauga un articol sa aflam povestea ta
Lista
Liste clasice de articole
Lista deschisa
Trimiteți-vă propriul articol și votați-l pe cel mai bun
Clasament de liste
Voteaza sus sau jos pentru a decide cel mai bun articol din listă
Imagine
Foto sau GIF - O poza cat 1000 de cuvinte
%d blogeri au apreciat: