Idolii unei generații


Dintr-o eroare de apăsare pe butoanele telecomenzii m-am pomenit ieri ca televizorul pornește pe RTV, post pe care nu-l mai urmăresc de când a declarat, cu surle și trâmbițe – adică titluri mari, bolduite, pe kroll – că România este în pragul războiului civil, din cauza protestatarilor din Piața Victoriei, pe 10 august 2018. N-am avut cum să nu văd o știre tembelă, despre Esca stând la soare și despre gineri-său care s-a luat la cafteală în nu știu ce club de fițe acu’ vreo luna.

Și mă gândeam că idolii generației mele au fost Nadia și Hagi. Și alții ca ei. Oameni care, prin muncă asiduă, își făuriseră un nume. Nu pentru că s-au măritat a șaptea oară, nici pentru că bolidul cu mulți cai putere pe care-l conduceau a intrat în pom, nici pentru cine știe ce chef dezmățat pe yahtul babacului. Nici nu învățasem să merg când Nadia uimea mapamondul și scotea din uz tabelele electronice care nu fuseseră prevăzute să afișeze nota 10. Eram copil pe vremea când Patzaichin despica apele către medalia de aur cu o pagaie ruptă. Eram studentă când Hagi sfida fizica și cotele caselor de pariuri cu golurile de la mondialul american, cănd Andreea Răducan trimitea lumii întregi cel mai frumos salut cocoțată pe umerii lui Bellu, care zâmbea așa cum rar o făcea la concursuri.

Acum? Ce modele să-i arăt eu fie-mii? De la retragerea Elisabetei Lipă flotila de aur a luat apă la bord și e pe cale să se scufunde. După alungarea cu cântec a lui Bellu și Bitang gimnastica românească este sublimă, dar lipsește cu desăvârșire de pe podium. Fotbaliștii s-au născut talente și-au murit speranțe. Simona Halep ar fi singura care ar mai putea fi un model pentru copiii secolului XXI. Dar cu o floare nu se face primăvară…

Este greu să motivezi o generație când tot ceea ce vede în jur sunt alde Florin Salam, politicienii corupți, beizadele care cheltuie într-o seară în Mamaia sume de bani pe care un om de rând nici nu știe să le numere.

Mi-e dor de Nadia și de Hagi…..și de alții ca ei!


Like it? Share with your friends!

Care este reactia ta?

Confuz Confuz
0
Confuz
nasol nasol
0
nasol
dragut dragut
0
dragut
lol lol
0
lol
wow wow
0
wow
love love
1
love

Membru nou

17 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  1. Exact! Ma gandesc ca, totusi or mai fi existand oameni care sa faca lucruri bune in tara asta…sa munceasca si sa-si castige banii cinstit, fara furtisaguri, nu doar semnand cu pixul pe hartie, ca primarul..

    1. Din pacate noi facem ratingul. Si multi prefera scandalurile lui Becali in locul unor copii care au fost medaliati cu aur la olimpiada internationala de matematica…

 1. „Terenul” pentru copiii de azi a fost pregătit asiduu de cei de dinaintea lor. Plăcerea asta bolnavă de a te uita pe gaura cheii sau peste gard, la vecinul, dorinţa de a vedea cum arată soţul Nadiei, cine-i ăla, ce mănâncă Hagi, unde doarme Hagi, cum arată casa cuiva care a câştigat nu ştiu ce medalie, a făcut ca în timp, să nu mai conteze decât asta. Sigur că sunt valori şi nu puţine. Dar când o televiziune ajunge la limita subzistenţei pentru că promovează altceva, nu mai e vina televiziunii.
  Să nu uităm că deşi toată lumea îl hulea pe Diaconescu, acum toate televiziunile de la noi îi sunt copie fidelă. Intrăm cu bocancii în dormitorul oricui şi ce ne mai place asta.

  Eu rămân optimistă şi spun că cei mai tineri de azi, prin educaţia primită, ştiu să aleagă între bun şi rău.
  Noi nu aveam acces la prea multe, ca ei. Şi totuşi citeam sub plapumă, cu lanterna, cărţi care poate nu erau dintre cele mai potrivite. Şi totuşi, nu ne-am bazat numai pe ele, am ştiut să alegem partea bună sau valoroasă.

  1. Intr-un fel ai dreptate…referitor la faptul ca generatia de azi are acces la mai multe informatii. Din pacate doar o mica parte dintre ei stiu sa discearna binele de rau. Cei mai multi vor crede ca Mozart e vreo marca noua de masina 😀

     1. Io zic, dar nu ca să îţi fac în ciudă 😀 : nu am aer condiţionat, am un ventilator. Dar! E cod galben de furtuni la mine. Eu mă bucur deşi cei care aveau planuri de grătărit sau plăjuit mă înjură 😀
      Mulţumesc mult!

Choose A Format
Sondaj
Adauga un sondaj si vezi ce parere au si ceilalti
Poveste
Adauga un articol sa aflam povestea ta
Lista
Liste clasice de articole
Lista deschisa
Trimiteți-vă propriul articol și votați-l pe cel mai bun
Clasament de liste
Voteaza sus sau jos pentru a decide cel mai bun articol din listă
Imagine
Foto sau GIF - O poza cat 1000 de cuvinte
%d blogeri au apreciat: