Pe apa sâmbetei de Ileana Vulpescu


Luni cautam cu disperare aparatul de tantari 😀 prin sertarele bibliotecii si privirile mi s-au oprit pe cartea Ilenei Vulpescu. Cum este una din autoarele mele preferate, am facut greseala sa o iau cu gandul s-o rasfoiesc. Care rasfoit s-a transformat in recitit 😀 pana pe la 2-3 noaptea 😀

Cu stilul ei caracteristic, Ileana Vulpescu reusea, inca o data, sa ma tina lipita de paginile unei carti pe care-o mai citisem si recitisem de cateva ori. Aveam impresia ca m-a invitat la o cafea, pe veranda, la umbra, si-mi povesteste ca unui prieten vechi cate-n luna si-n stele.

Pe apa sambetei” este povestea de viata a Florinei, cu bune si cu rele, cu bucurii si necazuri, cu zambete si lacrimi. Personajele care i-au marcat existenta apar treptat, intai mama, apoi tatal, mort in inchisorile comuniste, unchii si matusile din partea mamei, verisoarele, barbatii pe care i-a iubit sau care i-au fost prieteni in clipe grele. Copilaria si adolescenta Florinei au fost marcate de boala mamei – o depresie datorata mortii tatalui si plecarii din satul natal spre Bucuresti. Copil crescut prin crese, gradinite si internate scolare, Florina este mult mai matura decat varsta ei si, de la 15 ani isi castiga painea dand meditatii copiilor, uneori chiar si mai mari decat ea.

Fiecare moment marcant in viata Florinei este o lectie de viata, despre cum sa treci peste necazuri si greutati cu capul sus, despre recunostinta pe care sa o manifesti fata de cei care te-au ajutat la un moment dat, despre iubire profunda si prietenie sincera, despre cum sa oferi liniste si pace familiei din jurul tau, chiar si atunci cand te-a nedreptatit, o lectie despre discretie si buna cuviinta, despre ajutorarea celor nevoiasi, despre valori spirituale in dauna celor materiale. Presarata pe alocuri cu umor de buna calitate, povestea Florinei nu este nicidecum o vaicareala continua, ci dimpotriva : este povestea unei incapatanari de-a trai demn si frumos, in ciuda greutatilor si-a gurilor rele.

„Mamă, să ne gândim la alţii care­ o duc mai greu decât noi. De bine, de rău avem un acoperiş deasupra capului, o
pâine pe masă. Fiecare cu soarta lui. Important e s­o accepţi”

Indragostita in taina de doctorul Nicolae Danaescu – om insurat, cu copil de varsta apropiata de a ei – Florina refuza avansurile lui Mihai Danaescu, baiatul doctorului, cu un tact si o bunacuviinta care au facut ca cei doi sa ramana prieteni toata viata

„Şi ce crezi că e mai important pentru o femeie?”. „La tinereţe să ştie că-nseamnă ceva pentru un bărbat, iar la bătrâneţe că n­-a crescut degeaba nişte copii, iar pentru cine n­-are copii, că nu s­-a­-nşelat ataşându­-se de cine nu
merita”. „Măi, dar firoscoasă eşti, soro!”. „La gluma dumneavoastră, eu vă răspund serios: când de copil te iei de gât cu viaţa, ajungi la douăzeci şi cinci de ani să gândeşti ca un bătrân”.

Pe langa povestea Florinei, Ileana Vulpescu face si o analiza succinta a societatii romanesti de dinainte si dupa Revolutie, fenomenul Piata Universitatii fiind descris prin ochii tinerei care refuza sa judece oamenii prin prisma vremurilor si-a functiilor.

„Doamnă Băltăreţu” – i se ­adresase Florina proaspetei revoluţionare – „dumneavoastră nu sunteţi membră de partid ?Cu ce sunteţi mai puţin bolşevică decât doamna Todea? Cui a făcut vreun rău doamna Todea? Aţi uitat cum vă-­nvoia pe fiecare  când aveaţi câte o nevoie? Acuma de ce aruncaţi cu pietre-­n ea? De aici numai eu nu sunt membră de Partid şi sunt singura fiică de deţinut politic mort în puşcărie. După câte ştiu nu v­-aţi aprins rogojina-­n cap ca să strigaţi moarte Partidului, şi nici lui Ceauşescu! Duceţi­-vă şi daţi-­i jos pe ăia pe care i­-aţi pupat până ieri”

Ar mai fi multe, foarte multe de scris despre aceasta carte a Ilenei Vulpescu, dar va las sa le descoperiti singuri. Finalul este unul pe masura intregii carti…nu cred ca se putea altul mai reusit. Nu vi-l spun 🙂 ca-si pierde farmecul 🙂

Daca vreti sa cumparati aceasta minunatie de carte, o gasiti AICI


Like it? Share with your friends!

2
2 points

Care este reactia ta?

Confuz Confuz
0
Confuz
nasol nasol
0
nasol
dragut dragut
2
dragut
lol lol
0
lol
wow wow
0
wow
love love
1
love

Membru nou

2 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Choose A Format
Sondaj
Adauga un sondaj si vezi ce parere au si ceilalti
Poveste
Adauga un articol sa aflam povestea ta
Lista
Liste clasice de articole
Lista deschisa
Trimiteți-vă propriul articol și votați-l pe cel mai bun
Clasament de liste
Voteaza sus sau jos pentru a decide cel mai bun articol din listă
Imagine
Foto sau GIF - O poza cat 1000 de cuvinte
%d blogeri au apreciat: