Vacanțele copilăriei


Aruncam ghiozdanele în aer, săream într-un picior și cântam cât ne țineau plămânii: „A venit vacanța cu trenul din Franța”. Și-apoi fugeam, zâmbind soarelui cu guri pline de înghețată, la bunici, ne umpleam buzunarele cu cireșe pietroase și așteptam să ne mângâie pe păr cu palmele lor bătătorite de muncă și arse de soare.

– Să-ți facă baba pită caldă cu brânză și roșii?

– Fă-mi, îi răspundeam din leagănul care-mi știa și necazurile și bucuriile și visurle.

Cu bucata de pâine umplută cu brânză într-o mâna, cu roșia în cealaltă, desculță și cu părul zburlit alergam apoi în poiana din spatele curții – locul de întâlnire cu copiii vecinlor. Râdeam și ne îmbrațișam și împărțeam corzile, mingile, cireșele până târziu în noapte. Ajungeam acasă cu genunchii juliți, cu palmele negre de praf și baba mă aștepta cu apă caldă și cartofi copți în vatră. Apoi mă ducea în odaia de la drum și-mi zicea cu ochi înecați de dor:

– Dormi..să crești mare … că joaca te-o aștepta și mâine.

Și dimineața o luam de la capăt, cu dulăul care mi se încurca în picioare cerșind gogoși plouate cu zahăr, cu pisica pe care-o căram în brațe și cu toate orătaniile din ogradă. La prânz, când soarele dogorea prea tare, baba mă lua în casă, îmi punea un castron de ciorbă acrită cu zarzăre, îmi făcea friptură de pui și cartofi prăjiți și-apoi zicea:

– Hai cu baba în odaie să-mi spui ce vrei să-ți iau din bâlci -era bâlci mare de Sântă Mărie, cu tiribombe, turtă dulce și tot felul de nimicuri.

Și-adormeam povestind, cu capul pe perna cu miros de levănțică și săpun de casă.

Când am crescut, doar baba-mi știa dorurile și iubirile adolescentine. Mi-aduc aminte, într-o vară a strâns ban pe ban numai ea știa cum și mi-a zis:

– Du-te și ia-ți pantofii ăia roșii pe care i-ai văzut în vitrină, s-arăți și tu a domnișoară, nu a băiețoi! De unde-o fi știut, oare?

Și acum,deși au trecut mulți ani de când nu mai e, când intru-n curte vara îmi vine să strig de la poartă:

– Babăăă….am ajuns! Îmi faci gogoși?


Like it? Share with your friends!

Care este reactia ta?

Confuz Confuz
0
Confuz
nasol nasol
0
nasol
dragut dragut
0
dragut
lol lol
0
lol
wow wow
0
wow
love love
1
love

Membru nou

17 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  1. Nu stiu….probabil ca mai sunt, desi s-au schimbat timpurile, nu mai poti alerga descult si ce copii se mai joaca azi cu mingea sau mai sar coarda? tablete…telefoane…

   1. Nici nu știi dacă este vreun câștig tehnologia…Oricum mai târziu vine „știința ” la pachet! Frumusețea adevărată a copilăriei – cu jocuri, cu prieteni, cu genunchi juliți, cu geamuri sparte de mingi rătăcite – e doar amintire.
    Weekend plin de bucurii!

  1. Ai avut si tu o „baba” ca a mea ? Dac-o mai ai poate mi-o imprumuti…macar pentru o zi de vara…ca tare mi-e dor sa mai aud „hai la baba sa-ti dea dulceata de nuci verzi”

  1. Frumoasa poezia ta de la finalul articolului, se potriveste atat de bine tuturor nepotilor care-au avut bunici la tara. Sau cel putin asa-mi place mie sa cred 🙂

Choose A Format
Sondaj
Adauga un sondaj si vezi ce parere au si ceilalti
Poveste
Adauga un articol sa aflam povestea ta
Lista
Liste clasice de articole
Lista deschisa
Trimiteți-vă propriul articol și votați-l pe cel mai bun
Clasament de liste
Voteaza sus sau jos pentru a decide cel mai bun articol din listă
Imagine
Foto sau GIF - O poza cat 1000 de cuvinte
%d blogeri au apreciat: